Fish

Sunday, 3 April 2011

Khas untuk2 tuan2 rumah (x kira yg bujang @ yg da berfamily )

Lepas rumah sewa hillpark jd port @ tempat untuk shooting short drama untuk final projek aku.. baru la aku taw byk sgt2 kelemahan aku sbg tuan rumah terhadap tetamu2 aku especially talents aku. Kelemahan tu bknnye datang dari diri aku sorang je..malahan sume2 org la termasuk krew2 akuh..

Dah settle sume2 benda tuh, aku tryla search adab2 menjaga tetamu. Maklumla da lama  tinggal zaman sekolah kan.. kenala cari balik sume2 tuh.. yang aku dapat based on web la kan.. aku rasa patot di share kan dgn kwn2 yg laen.

Harap2 korang pun dpt perbaiki apa yg patot k...



  • Sejurus sahaja tetamu sampai, uruskanlah makanannya. Apa sahaja yang mudah di dapati dan disediakan uruskanlah segera, jika ada kemampuan untuk menyediakan makanan yang lebih mewah, uruskanlah kemudian.
  • Apabila tetamu datang, ada baiknya jika terlebih dahulu ditunjukkan kepadanya di mana tandas supaya dia tidak gelisah kalau tiba-tiba dia ada qadha hajat.
  • Beramah-mesralah terhadap tetamu dan penuhilah keperluan dan keselesaannya. Jamulah dengan makanan yang agak mewah (mengikut kemampuan anda) sekurang-kurangnya pada sesuatu ketika. Tetamu mempunyai hak terhadap tuan rumah selama 3 hari.
  • Janganlah keluar ke pekan mencari-cari sesuatu untuk tetamu. Apa sahaja yang sesuai yang terdapat, hidangkanlah untuk mereka. Janganlah terlampau formal sangat.
  • Tuan rumah janganlah terlalu mendesak tetamu supaya makan. Ini bertentangan dengan kebajikan tetamu.
  • Tuan rumah janganlah hanya menghidangkan makanan kepada tetamu kemudian biarkan begitu sahaja. Dia hendaklah tinggal di situ dan lihatlah apa-apa keperluan tetamu. Tatkala memerhatikan keadaan tetamu, tuan rumah janganlah merenung tajam ke arah tetamu, ataupun menjadikan tetamu menyedari bahawa dia sedang diperhatikan. Hendaklah tuan rumah sekali-sekali memandang sepintas lalu kalau-kalau tetamu memerlukan sesuatu.
  • Kadangkala orang merenung kepada tetamu ketika makan, melihat apa dan banyak mana yang dia makan. Tetamu tentu akan merasa kekok dengan kelakuan begini.
  • Tuan rumah janganlah memberati dirinya dengan sentiasa berada dekat tetamu. Biarkan tetamu dalam keadaan bebas. Biarkanlah tetamu makan sekehendaknya.
  • Jika perlu untuk menghidang makanan lagi, janganlah mengalihkan bekas (yang masih ada makanan) yang berada dihadapan tetamu. Bawalah makanan tambahan dengan bekas yang lain.
  • Apabila ada dua orang tetamu, layanilah mereka dengan adil.
  • Apabila tetamu akan meninggalkan kita, ikutilah dia sehingga ke pintu. Ini adalah sunnah.

harap2 kite semua dapat belajar dgn panduan ni eyh.. no more tarik2 muka depan tetamu, no more tutup pintu fridge, pintu rumah ,pintu toilet & pintu bilik kuat2.. itu sgt2 la x beradab..
plezz eyh...

nah video tok korang..

*WinK*


Tuesday, 15 March 2011

Mulut oh Mulut..

  


Mulut.....

Apa fungsi mulut yg sebenarnya? Ofcozla utk mkn kan? Tp msti ade jgk keja dia yg laen kan? Partime job dia lah.. ape la keje part time mulut ni kan?

Byk taw kje part time si mulut nih.. kalau la bole tanya mulut.. mesti dia x behenti bg taw kan? Samapi lenguh2 n kebas2 kita nanti.. jgn la ye J baik kita je yg sume nye pandai n cerdik akal fikiran yg diberi oleh Pencipta ni pikir..

            Hati     :           ape la keje mulut kan selain dari mkn? Hurm..
            Mulut  :           alaaa, simple jela weyh, aku? Mcm2 aku bole buat taw, aku boleh
                                   Ckp, pot pet sini sana, dok p cang hal baik buruk pasal org.
            Hati     :           tu dia haih! Mcm tu sekali noh qeja hang.. ingtkn hang buat qeja yg      
                        Baik ja! Patotla org dok kata hang mulut busuk la, mulut murai la.
Mulut   :           tu dia,mau nk kata kt org no one! Hng pun sama la haih, org pun   
                        Dok kata kt hang jgk taw dak, hati busuk lah,mcm2 lagi lah..
Hati & mulut             : hang diam

Tu la kwn2.. ni baru hati ngn mulut yg ckp.. nsb baik kita x boleh dengarkan?
Kalaula kita bole dgr mcm tuh.. Wallahhualam J

Tapi ari ni amir nk borak2 pasal mulutla.. sbb apa? Sbb mulut ni bahaya sikit.

Sume org pun msti da taw.. mcm2 istilah, simpulan bahasa, perumpamaan n mcm2
lagi la untuk mulut.. Ada:

- mulut busukla (mulut tu sbb bgn pagi x gosok gigi ke? )
- mulut murai la ( awat? Sbb dia beranak thn murai ka? Ada plk thn murai kan? )
- mulut celupar la
- mulut manis la ( letak gula kt bibir dia kot )
- yg sama waktu dgn nya lah..

Tp la kan, mesti korang pnh ckp kerana mulut badan binasa kan? Tu slunya org ckp
utk golongan2 yg mmg byk mulut n mulut tu dia guna untk mengata kt org
non-stop! Kalau la ada baldi kt situ, mesti bole sukat brpa gelen air liur dia time
ngumpat psl org kan?


Ye, mmg kita ada hak untuk mengata kt org, tp berpada-pada la, jgn mengumpat
hal buruk org dari hal kebaikan dia? Hello, awak tu baik sgt ke hah?

I’ve never mention that am a good person n never talk about +ve n –ve of
someone. N i think all of us have this habit right? But beware!!!

Jgnla kerana mulut badan binasa ye kawan2.. cukupla mengata kt org yg xde kena
mengena dgn kita.. n y not klu kita baik2 ngn dia.. jgn nk harsh sgt ngn org len.
nti klu org laen harsh kt hang barula nk sentap menyentap, tarik muka berkedut
seribu!

Kita x cari pasal ngn org, org pn xkn cari pasal ngn kita.. xkan la tetiber je ade org
tu nk ckp2 psl kite tp kan.. tp org mcm tu mmg wujud okay! Dpn kite, ya
Allah,pijak semut pun x mati..tp blkng kita.. nauzubillah! Mengata kt kita @ org
laen sampai x tgk kiri kanan. Air pun da bape gelas kt ats meja!



Ade jgk org tu sembang nk kemas ja.. amir slu jgk dgr org2 yg mcm tu
sembang..suka je tgk Sembang tak nak jatuh, semua dia tau. Bak kata pepatah, Dia
kalau sembang, KLCC boleh runtuh. Inspira boleh jadi sama level dengan Kancil.
Duduk sekejap sekali sekala boleh lagi.

Dengar cerita-cerita, hal-hal semasa daripada mulut ke telinga (bukan mulut ke mulut, mulut tak boleh dengar apa mulut cakap) banyak kekangannya. Daripada 10 dia cerita, 1 bolehlah ada kebenarannya. Yang lain dia tambah jadi cerita tu lagi kemas.

Macam contoh, "Hang tau tadi Samat eksiden kereta, teruk." Diceritakan kat Kamal.

"Weh weh, hang tau tadi Samat eksiden, teruk kereta sampai tak boleh jalan dengar cerita." Kamal sampaikan kat Mus masa on the way nak pegi class.

Mus pulak kepada aweknya, akibat tak tau nak sembang topik apa "You, semalam Samat eksiden. Kereta die remuk sampai tow truck kene datang ambik pergi bengkel, ish ish."

Ini aku rasa bukan amir yang reka-reka kan. Kebanyakkan orang kita memang editor terbaik cuma tak de cert. Benda simple je nak sampaikan kat orang kedua, tapi sebab boring sangat tak tau nak cakap apa, jadikan je lah cerita tu panjang sikit, barulah masa berbual lebih panjang. Masa bersama lebih panjang, lebih erat silaturahim sesama kita. Ye dak?

Sebab tu lah kot permainan telefon karat dicipta untuk menyedarkan apa sebenarnya masalah komunikasi antara kita-kita. Sungguh pelbagai hidup kita ni ya. Macam-macam. Haih.           


Amir ade terjumpa yg ckp psl mulut jgk.. tp more to Islamic la.. klu sesape yg nk
baca.. klik kt link yg bwh ni ek


Ok la kot..
Cukup la samapi kt sini ja.. mata pun da ngantok dah nih..da bapa ri x cukup
tidoq.. byk qeja lah.. slu je kena mrh ngn si dia sbb tidoq lambat.. sori ye boss J
           
            cam besa, dgr la lagu + vid clip @ lirik kt bwh ni.. ni jela  upah yg amir boleh kasi :D
            
Wink.....


Sway!!!

Bic Runga!!


Actually kalau semua nk taw.. BF amir yg kenalkan dia dkt amir.. seriously x pnh knl or dgr lagu dia langsung sblm2 nih.

Ni la lagu 1st kiteorg J dia yg letak kt wall fb amir.. hten lepas dgr lagu tuh, da jd addicted la plk kan.. mb sbb dia yg letak.. & asek nk dgr je lps tuh.. sampai da bole hafal la lirik lagu tuh J

Thanks bie!! J


Then, byk lagi lagu2 yg dia letak. Ade mcm2 jenis lagu yg dia letak taw! Jgn jeles kwn2.. nti pakat2 suruh couple korang letak lagu kt wall u oollss ok J (ckp amir yg suruh ckp mcm tu :P )

This song are so really2 meaningful for me! U know what, when some one that u really2  love, some one that u really miss a lots dedicated a songs.. Whoa!! Am feel so ,so ,so n so in love with him! & he’s the first person that doing this to me!


N now we already have our own love trademark song! Thanks Bic Runga.. U’ve make our love n relationship so strong till now . Bcoz of ur song dear!!

·         Nah.. dengarla lagu bic runga, Sway.. ni upah korang sbb baca post kali nih.. dgrla lagu trademark kiteorg k J



Wink....

Manusia & Ego







Apa sebenarnya yang dinamakan EGO???
Bila kita tak luahkan perasaan, itu dinamakan EGO???
Bila kita pendam semua perasaan kita, itu dinamakan EGO???
Bila kita control perasaan supaya tidak
 terlalu ketara, itu dinamakan EGO???
Sebenarnya aku sendiri tak memahami definasi EGO...
Bagi aku setiap manusia mempunyai definisi
 EGO yg berbeza...
Aku merasakan itu hanya perasaan takut
 untuk dikecewakan tapi kebanyakan orang mengatakan ianya EGO...
Aku control perasaan gembira kerana takut apa
 yang aku harapkan tak menjadi, itu dinamakan EGO???
Aku control perasaan marah kerana tak nak ada
 yang terasa hati, itu dinamakan memendam perasaan???
Bukan
 EGO ke???
Sebenarnya apa definisi EGO???
Aku perlu tahu apa yang dinamakan EGO...




Ego?

Korang taw x apa itu ego? Ramai je kan yg sebut ego... ego sini, ego sana.. tapi depa semua taw ka maksud ego? Hurm..
Sebenarnya cek sendiri pun x taw maksud sebenaq ego.. cek pun mcm depa2 yg laen jgk la.. pakai sebut ja.. tp x taw makna sebenaq ego tuh apa dia..

Ada la orang ckp (bukan amir taw), ego tu selau ada kt kaum2 perempuan.. tp kalau kaum pompuan xtaw la plk kan? Hurm..

Tp kan klu tanya balik kt geng2 perempuan, msti mcm2 alasan yg depa bagi kan? Mesti depa ckp mana ada perempuan yg tinggi ego.. laki la ego tinggi! Sama jgk mcm laki kan? Pakat2 tuduh.. habis tu, sah2 kita x kan dpt taw samapi ke sudah.. tak gitu jah2 sekalian?

Tp bagi amir plk, sume orang ada ego kot. Tp level ego tu x sama dgn sume2 orang di dunia nih.. Ada mcm2 jenis ego la kot kan? Ego pun ada siaz dia jgk taw.. awat ingat kasut,baju,suar je yg ada saiz? J

Ego ni kan, Mcm2 org guna dia taw.. ada yg guna untuk kebaikan diri sendiri, untuk kejahatan pun ada taw. Rasanya la kan, agak2 kita boleh x detect org tu ada ego ke x? Tahap berapa ego dia tuh? Ego dia lbh tinggi dari kite ke x hah? Ke perlukah kita belajar untuk menyukat ego org plk skrg nih?


Oh no! Ilmu yg tgh belajar skrg ni pun x habis lagi.. how u ollss? Tp kan, nak seribu daya, xnk seribu dalih kan? Klu la sesape yg ade instinct psl ego2 nih, tlg la share dgn cheq.

Klu nk ckp pasal ego ni kan? Msti x taw sampai bila amir nk behenti taip kan? Sbb ape taw, kita sendiri pun xtaw apa itu ego, apa saiz2 dia? Apa tujuan untuk ego? N so on la kan?

Apa komen korang psl ego nih? Mesti ada komen +ve & -ve kan?
Tp itula hakikat sebenarnya. Sume benda kt dunia ni ada +ve & -ve nya.. tujuan dia? Mestila nk suruh kita pikir sblm buat apa2.x la buat membabi buta je kan?

Ape2 pun kan, kalau la sapa2 yg rasa ego dia tu tinggi n bole mengancam diri dia & org len.. pikir2 la lah ye.. make sure dia tu taw bila nk gunakan ego dia.

K lah.. amir pun dah  xtaw nk ckp apa lagi.. last words from me, plz beware with ur own ego’s n plz makesure that it will not harm u n ur friends..

Wink......


* mcm biasa dgr la lagu yg amir letak nih..hope u guys enjoy this song :)












Sunday, 13 March 2011

Pembunuh & Mangsanya




Pembunuh!!
Larikk!

klu nk taw, penghuni piranha villa’s je yg taw sape ituew pembunuh di kalangan org2 yg terdekat.
Klu nk panggil pembunuh tu dgn nama real yg dikatakan agak baby gituew jd mcm x best la kan? X surprisela katanyer.
Pembunuh? Someone yg boleh dikatakan agak kejam & pendera golongan2  @ org2 terdekatnye shj. Nk dikatakan hitler pun bole jgk. Tp ade nama laen x selain hitler? X bestla sbb nama tu wujud sejak sekian lama J


Apa kate kalau panggil dia GALAH PROPA? Galah propa ni x straight to the point sgt kan? Tp cukupla klu org2 yg terdekat je taw :P
Amir nk letak gamba dia pn takot dikecam plk..well, ade  penjagala katakan.. penjaga yg katanye boleh secure dia..tp bile tgk mcm something wrong somewhere je nok!


Ntahla cam ne nk describe psl dia nih. Agak complicated & memeningkan. Amir pn xtaw nk describe  dia mcm mane. Amir pn slh sorang mangsa dia jgk taw.


Si galah propa ni bknla tunjuk sifat dia tu secara terang tang tang.. dia bertindak dlm diam2 je taw. Bak kata org bertindak secara halus gituew. Bile si mangsa ni tersedar, barula ade yg menyesal, tarik muka kedut mcm nenek kebayan n x ketinggalan jgk sampai jatuh sakit dek kerna penangan kak  galah propa nih.


Org yg sakit pun dihenyak jgk sampai bertambah sakit taw. Kesian kt org yg sakit tu termasukla amir


sedih kan bila dpt kwn yg sebegitu rupa kan kawan2?
Tp dah nk buat mcm mana, bila dah digelar kawan, nk x nk kenala mengaku dia tu kwn kita walaupun dikecam oleh segelintir org2 terdekat. Dek kerna sikap dia tula yg buatkan ramai org yg x senang dgn dia include amir.


Hurm, till now amir x tahu mcm mne nk describe dgn makhluk sorang nih. Tp ape pun amir akan say good bye kt dia.dah x tahan u ollss. Penat bila tgk muka dia.


*x taw ape yg aku merepek kali nih.. rasa mcm org gila kan bila ckp pun mcm da merapu nih.sesape yg baca post ni jgn marah ye inclue tuan pnye bdn.






Saturday, 12 March 2011

Dek Yang... Ape ituew??


Kawan2..
Mesti korang xtaw kan kenapa bole ade nama dek yang lepas nama amir kt fb kan?
Nak taw x sejarah kemunculan nama ituew? Klu nk taw,bacala sampai habis k J




1st,
DEK YANG tu nama glamour i ollss kt tempat keje dulu..
Dulu amir kje kt awana porto malai langkawi.Lepas SPM terus mencari duit poket & start hidup berdikari katanyer J
Amir kje kt situ starting from 7/7/08 - 7/7/09.. mcm planning je kan tarikh amir resign..tp tidak ye tuan2 & puan2 sekalian..





AWANA PORTO MALAI LANGKAWI


2nd,
Ni baru nk cite pasal knp timbul nama dek yang..
Amir dpt nama tu time hari ke-2 kje kt situ.. Kak Tie yg panggil nama tu kt amir sbb katanye amir ni staff yg termuda kt department F&B time tuh..rasanya mcm tu la kot sebab nama tu diwujudkan.
Klu korang nk taw, Kak ti mmg selalu gelar org mcm2 taw..ade yg dia gelar guna body movement taw! Tp syg sgt2 kt dia J
I miss her so much!!! L


KAK TIE
3rd,
Nk dijadikan cite lagi, mula2 nama tu org2 yg kje kt Seagull coffee house je panggil nama tuh. Then, Boss kiteorg, Che Din pn dpt taw sbb kak tie panggil nama tu time dia ade kt situ..
Pastu lagi,boss amir panggil dek yang,dipendekkan menjadi Yang.pastu kembali kpd dek yang balik J
Lepas boss panggil, nama tu melarat ke kitchen area plk..memula start dari gen2 cold kitchen yg dibarisi oleh kak mas,kak idea, kak anis & kak zura je..
Masuk ari yg kbrapa ntah dah melarat ke satu kitchen kecuali exec chef, Chef ben..mula2 dia dgr nama tu dia mcm mencari tuan pnye nama tuh taw. Aku ni yg dah la takot dhn dia mcm sembunyi2 la jgk tuh.
Dlm takot2 tu dia dpt jumpa jgk tuan pnye nama tuh.. dari takot2 ngn dia, skrg kiteorg da jadi kawan pun J




4th,
Kalau korang nk taw,
Nama dek yang tu mula dipraktikkan slps seminggu di wujudkan,fasa yg pertama org2 yg terdekat je yang panggil.
Nk dipanjangkan cite lagi, nama tu da tesebar sampaila ke geng2 admin include GM ye kwn2!!
Klu nk taw jgk, GM pun panggil amir dek yang taw!! Bangga kejap time tu sbb GM pun snggup panggil nama glamour amir J
Rasa bangga jgk sbb GM x panggil pun nama2 glamour org len.. nama dek yang mcm da melekat kt hotel tuh taw!

Thanks kak TIE!!!




5th,
Amir plg bangga bila da sampai ke fasa 2 nama tu diwujudkan.
Sume org panggil amir dgn nama DEK YANG.... cube bayangkan 1 hotel panggil dek yang..tidak kah anada rasa begitu popular??? J
Dorang x kenal sape ituew amir ye.. dorang just kenal dek yang..
Everything i do must use dek yang nick name,not amir..
Kak tie pun mcm berbangga jgk sbb dia yg letak nama tu n x sangka yg nama tu betol2 melekat & 1 hotel panggil amir dgn nama tuh J
Nasib baik dia x mintak royalty sbb still guna nama tu sampai skrg even dah x kje kt awana lagi..
*I miss u so much kak tie!!
*hope we can meet in another time..


MEMORI AWANA PORTO MALAI LANGKAWI







Christmas eve >>>>>




             











<<<<< Hari Raya aidilfitri









special Utk Org2 yg tgh BERCINTA!!


Hey guys!!
sorila coz agak lama jgk amir x update blog yg usianya baru setahun jagung katanye..
well, bz dgn kje2 final projek..student la katakan..
now amir tgh bz dgn final projek utk directing..
sem ni we olss kne produce short film..temanya TERPERANGKAP....
seram x kwn2 ku sekalian..tp post kali ni bkn utk cite psl final projek i ye..post ni spesel utk kapel2 yg tgh hangat bercinta tu..
xtually amir dpt benda ni kt TAGGED,klu x silap la..& amir rasa cam menarik jgk mula2 n layak utk dishare..
klu yg rasa diri tu da ade kapel,sila2 lah tgk ye :)

*Notes ni sesuai utk pasangan kapel di seluruh dunia nih..x kisahla gay ke,lesbian ke mahupun yg straight :)
*enjoy la jgk tgk video song from sara bareilles; Love Song


  • Cara Untuk Mengetahui Kamu Mencintai Seseorang...

12:
Kamu bercakap dengan dia hingga lewat malam dan bila kamu tidur, kamu masih teringat padanya.


11:
Kamu berjalan dengan perlahan sekali bila bersama dengannya.
10:
Kamu rasa serba tak kena bila berjauhan dengannya.

9:
Kamu akan tersenyum bila kamu mendengar suaranya.

8:
Bila kamu memandangnya, kamu tidak nampak orang lain di sekeliling. Kamu hanya nampak dia...

6:
Dia adalah segalanya yang kamu ingin fikirkan.






5:
Kamu perasan kamu sentisa senyum apabila kamu memandangnya.

4:
Kamu akan melakukan apa sahaja untuk membolehkan kamu berjumpa dengannya.

3:
Semasa kamu sedang membaca ini, dalam fikiran kamu terbayang wajah dia sahaja.





2:
Kamu begitu asyik memikirkan tentang dirinya sehingga kamu tidak perasan bahawa nombor tujuh hilang/tiada.

1:
Kamu akan balik ke atas untuk memastikan adalah betul tiada no 7 dan kamu akan tergelak sendiri.

BUATLAH HAJAT KAMU SEKARANG. KAMU TAU APA YANG KAMU PALING INGINKAN.....


*****

HAMPIR.....!

*****

Poskan mesej ini kepada semua kawan anda dengan tajuk: 12 CARA UNTUK MENGETAHUI KAMU MENCINTAI SESEORANG

*...Dan sesuatu yang baik akan berlaku malam ini....

*Sekiranya tidak, kamu akan menyesalinya...